Screening: Ultimul căldărar

Screening: Ultimul căldărar

Elena&Cosmin la Timişoara

Aseară la Misc. a vut loc proiecţia filmului documentar ULTIMUL CĂLDĂRAR semnat de Elena Stancu și Cosmin Bumbuț.
Filmul premiat la TIFF prezintă viaţa unei familii de căldărari romi şi drama lor. Este atât de bine realizat încât te ajută să simţi, şi în felul ăsta să înţelegi cu adevărat, lucruri pe care poate le-ai judecat superficial…


Pentru înţelege poveştile oamenilor şi locurilor, pentru a se documenta pe îndelete, Elena şi Cosmin au renunţat la slujbele pe care le aveau, la garsoniera în care locuiau şi  au cumpărat o autorulotă cu care au plecat prin ţară. Au pierdut confortul dar au cîştigat libertatea. Materialele lor se găsesc pe site-ul www.teleleu.eu


Acasa, pe drum o carte de Elena Stancu şi Cosmin Bumbuț

*** Cartea o puteţi găsi AICI.

“Sunt entuziasmat de această carte. O consider un document teribil de impresionant şi-o operă de artă admirabilă. Elena şi Cosmin sunt eroii mei. Rareori am admirat, am respectat şi-am invidiat mai mult pe cineva. Spre deosebire de noi toţi, visători și exploratori de birou, ei au avut curajul să renunţe la o viață comodă, cu salarii mari și cariera asigurată, ca să plece într-o aventură pe care noi, ceilalți, nu ne-o putem imagina decât în romane sau în filme. Viața lor de-a lungul ultimilor ani, când au luat-o teleleu prin lume într-o rulotă de cinci metri pătrați, în care-au trăit, s-au iubit, au scris, au fotografiat și-au suferit împreună, ni se pare o fantastică ficțiune, când în realitate noi suntem cei fictivi.

Elena și Cosmin au plecat în căutarea „vieții care se viețuiește“ și-a omului real, care se revelează nu în lumea standardizată și domesticită în care trăim noi, consumatorii de cultură, ci în sărăcie cruntă, în case dărăpănate, în violență incredibilă, în comunități uitate de Dumnezeu, în pușcării și-n ghetouri. Cei doi au băut peturi de bere cot la cot cu oamenii întâlniți, au povestit cu ei, uneori despre omoruri și tâlhării, au luat purici și păduchi de la ei. Au trăit la fel ca ei, uneori mai rău, impregnându-se de damful umanității reale. Vorbim adesea de „România profundă“ fără să avem habar despre ce vorbim. Prin cartea celor doi ajungem să măsurăm această profunzime.

Elena și Cosmin m-au primit în rulota lor, mi-au arătat-o în toate detaliile ei claustrofobice. Rareori m-am simțit mai diminuat și mai trist. N-aș fi putut trăi viața lor nici trei zile. Dar faptul că ei există, în afara convențiilor care ne fac conformiști și depresivi, și că dau astfel mărturie despre ce-nseamnă cu adevărat libertatea e o mare consolare pentru mine. Măcar știu, prin ei, că eroismul e real și palpabil, nu o noțiune goală.”

Mircea Cărtărescu

ALTE POVESTIRI

error: Content is protected !!