Insula Mureş

Insula Mureş se află pitită la doar câţiva kilometri de oraşul Arad. S-a format în mod natural, acum aproximativ două sute de ani, prin unirea mai multor ostrovuri. Timpul a trecut peste ea şi a transformat-o într-o adevărată oază de verdeaţă şi linişte. Au apărut şi primii locatari, iar acum pe insulă locuieşte o comunitate iubitoare de natură şi de linişte ce promoveză păstrarea şi protejarea acestei arii naturale.

Am ajuns acolo într-o toamnă, pribegind prin Parcul Natural Lunca Mureşului. Peisajul este de poveste, mai ales în acest anotimp. Accesul pe insulă se face pe un pod din scânduri, puse pe un schelet metalic şi sprijinit pe nişte pontoane. Este misterios şi enigmatic, deşi pare şubred. Te îndeamnă, parcă, să-l cercetezi mai îndeaproape. Dacă te aventurezi, ajungi cu bine pe insulă. Primul lucru care te marchează este liniştea. Deşi este locuită, nu pare. Locul pare încremenit în timp.  Chiar la intrarea pe insulă este o mică biserică şi câteva panouri cu informaţii. Insula are reguli. Este de dorit să le citiţi şi să le urmaţi.

Nu există străzi. Printre casele pitite după vegetaţie te poţi strecura, la pas, pe nişte alei înguste ce amintesc de un labirint verde. Aceste alei nu au nume, însă sunt numerotate. Aleea 1, Aleea 2…şamd. Cu un minim spirit de orientare, este destul de greu să te pierzi. La fiecare întersecţie găseşti plăcuţe cu aceste numere. În rest, te poţi plimba în voie şi în linişte, respectând locul şi oamenii. Plimbarea-ţi va părea ruptă de realitate, ca şi cum ai nimerit într-o poveste.

Locul de poveste

Mai multe filme de prezentare şi informaţii despre insulă le poţi găsi chiar pe saitul oficial http://insulamures.ro/. În zonă se găsesc, de asemenea, o mulţime de atracţii turistice: Cetatea Ceala – construită în 1486, satul Bodrogul Vechi – cu o vechime de peste 800 de ani în care se află mănăstirea Hodoş Bodrog, Pădurea Ceala – ce adăposteşte arbori longevivi cum ar fi chiparosul de baltă. Centrul de vizitare Ceala găzduieşte un muzeu şi o expoziție permanentă de obiecte tradiționale pentru toți cei care vor să-i calce pragul.

Imagini panoramice

ALTE POVESTIRI

error: Content is protected !!